cabecera

Thursday, April 27, 2006

INTERNATIONAL OPEN IDEAS AND CONCEPTUAL ARCHITECTURAL PROJECT COMPETITION FOR THE NEW JALISCO STATE PUBLIC LIBRARY-GUADALAJARA-MEXICO:


 
PROCEDURE AND INTENTIONS


The planning choice moves from the need to create an architecture that participates of the urban configuration of the site, without being mediate from signs that upsetting the sober and homogeneous character of the "Plan maestro" of the cultural center.

The presence of the North peripheral ring in the immediate proximity of the library, and the reduced possibility to move back regarding to the Periferica Norte and to the plaza behind it, is an invitation to realize an "architecture with a relatively flat façade".

The North front in fact (despite representing an official and institutional architecture of "public building"),wants to excite and to arouse interest in the inhabitants through the sunken and overhanging façades, enriched by the cut of the gallery on the central atrium, that form a sort of ship's keel that split the two parts of the building.

The sunken atrium marks the principal access to the building; conceived as a dark box, it identificate a sort of tunnel in which the visitors starts an initiatory path toward to knowledge and culture.

During the various phases of designing process we never forget what had to represent this Library: a building destined to everybody, a building as "social symbol".

The entrace hall (characterized by two side pedestrian ramps) , lay on a sort of platform overhang in to the perimeter that delimits the area of the building.

Below this platform (overhead by 1,5 mt from the ground level) were placed the road ramps that bring to the level -1 with 180 parking places for the visitors.

The principal façade is articulated in three parts that underline, in the low zone, the dominion of a basement; in the middle zone by a terrace, and in the upper part by a roof-ridge that joint with an horizontal line the two parts of the library.

- The basement, 11,5 mt. high, concerns the first two levels; it marks the entrance hall, where the visitors flow is greater. This basement expresses the solidity, and on the other side it come up to the different activities that develop on the south side (toward the plaza).

This basement also includes a tall clog 1,5 mt high which supports the whole building and the glass side-drift that connected the Ciudad de Los Ninos and the Complejo de Cines and Locales Comerciales.

For this side-drift we choose a different architectural language regardig to the rest of the building, to mark the separation among the "cultural" surroundings of the library and the playful and entertainment atmosphere of the Ciudad de Los Ninos and of the Complejo de Cines and Locales Comerciales.

They are constituted by steel pipes (Ø180 mm.) and bent glass; they tighten him in the median zone. (you see Reference Index 03)

- The central part of the building is characterized by a system of terraces in which the readers can stop for reading on the outside.

- The frame, form a third register to be respected tall and visible from far. He/she understands on the south side the room of reading of the Hemeroteca, a Belvedere that with his/her panoramic points of view they embrace the landscape of the great plaza; the building becomes as the air free".

The initial idea to cover the atrium with a glass cieling that caved in under his weight (abandoned for problems of waterproofing to the atmospheric agents) it has suggested the final form of the structure of coverage glass, with a series of overmeasure beams that increase their section approacing to the center-line of the principal carrying beam.

Planning a Library is a difficult exercise since all the buildings of this type mark deeply and durably the imaginary of its utilizzators!

Not only a functional building but also a poetic building.

A building in which "ground floor" belongs to the city; the spaces devoted to the various collections of the library are a great box detached by the ground through “pilotis” that fix a polifunctional space (a great porch).

The Library is conceived as a building open to the public, a place of standstill among the long pedestrian axle that extends from Metropolitan Auditorium to the central Plaza of the Cultural Complex.

"The project is not only a beautiful object but a true spatial path": a place to discovered by different stages.

The south front is enriched in the low part by an elliptical "massive" volume, that contains in the low plan the access to the auditorium and the theater of the library; in the upper plan there is a great panoramic terrace

whit glass walls.

The upper part of the south front is characterized with a glass facade with sun-blind that contains photovoltaic panels that will assure part of the electrical need. (You see Reference Index 02 & 03)

This system will optimize the requirement of solar light in the winter and the protection from the sun rays during the summer and provide a continuous natural illumination that will reduce the requirement of energy for the city and release of CO2, improving the quality of life of Guadalajara and contributing to the creation of a model of sustainable urban development.

The morphology of the building, his structure and his technological systems provide a building with characteristics of energetic efficiency, less release of CO2 and a functional layout in a, in our opinion, interesting contemporary architectural appearence.

The functional layout privileges a vertical comprension of the building (you see Reference Index 01) characterized by a distributive central nucleus of staircases and elevators that through gangways and always visible galleries from the main entrance connects the various departments of the Library.

The Special Collects department has been deliberately positioned on the upper floor, with the indexing ambient that are contained by a punctured thin ribbon windows façade that allow to the natural light to penetrate through the building in gradual way without deteriorating the books.

The elliptic glass-wrap on the first floor includes, as a soft skin, a reading room for the young people, constituted by single seat along the whole glass perimeter of the ellipse (you see Reference Index 03).

There is also a panoramic terrace available by the public of the theater.

For the structural wire we decided to follow the indications in the program that suggest a 1,70 mt module. This module multiplied by five give an 8,5 mt distance among the carrying pillars that allowed a rational distribution of the various ambient.

The diameter of the pilotises varies, not only for structural reasons but also for expressive reasons whereas these pilotises cover more than a plan, and in the more "representative" zones of the building.

For the localization of the reading-rooms we consider the proximity of the vehicular movement road (Peripheral Norte) with the relative problems of acoustic pollution; this leaded us to place the reading-rooms in the south front of the building using the shelves and the relatives volumes as "acoustic insulating" . For the reading-rooms for small groups, placed foreseen on the North front we used an heavy acoustic insulating. Our goal is to design a relatively introverted building, with clear volumes, well drawn, in which the destination is easily perceivable; a place devoted to knowledge where can be discovered the invariant of the architecture: the full and void, the opaque and the transparency.



CONCURSO INTERNACIONAL VIVA PARA LA CONSTRUCCION DE 5688 VIVIENDAS PROTEGIDAS_LA GARENA_103 viviendas

 

Arq.Matteo Borsetti con Arq. Alberto Muneratti



Recorriendo la Avenida Juan Carlos I, una vez hemos salido de la estación de cercanías “ La Garena”, nos ha impresionado la inmensidad espacial que caracteriza al ambiente urbano de Alcalá de Henares. Nos han impresionado sobre todo las calles por el sobre dimensionamiento respecto a al actual número de habitantes y su movimiento. La edificación presente está compuesta de bloques de apartamentos proyectados hacia la calle principal, haciendo las veces de muro, encargándose de dividir el espacio privado del espacio social, con unos linderos bien definidos del espacio. Caminando la mirada va forzada seguir la marcha de la Avenida de Juan Carlos I, hacia la colina, cuya visual se corta al final por bloques de apartamentos. En el momento de confrontarnos con la estructura urbana, hemos pensado enseguida en una intervención de construcción residencial que contenga todo lo interno de una estructura lógica con una manera diferente de concebir el espacio con una interacción entre el espacio público y el espacio privado. En la definición del esquema general del proyecto hemos descartado la idea de realizar un frente único paralelo a la Avenida. Nos pareció que si subdividíamos la intervención en varias partes podíamos conseguir una interacción con diversos elementos produciendo así espacios semi-privados y semi-públicos. Esta idea de subdividir, la hemos transmitido en la fase posterior, o sea, a la de la definición de la morfología de la diversidad de las partes. Hemos optado por hacer una diferenciación de los elementos que componen nuestro bloque tipo con formas y materiales “masivos” para el área destinada a uso residencial y de un aspecto transparente y ligero para los espacios comunes. Parte de esta transparencia la hemos transmitida en las esquinas de los bloques de los apartamentos que miran a la galería acristalada que contienen los accesos a los apartamentos. Completamente ahuecado por toda la altura del piso, contribuye de esta forma a aligerar la masa de 5 pisos de ladrillo a cara vista. Para cortar nuevamente con la masa de los ladrillos cara vista, hemos utilizado elementos en láminas metálicas oxidadas, con doble función de “brise- soleil” y de marco de algunas de las ventanas. El frente lateral tiene una “piel” metálica fina del mismo color de los elementos del frente principal, sobrepasando e interrumpiendo la superficie en ladrillo del bloque residencial hasta el techo plano. Hemos utilizado como materiales además para marcar la estructura portante, (columnas y forjado), el cemento blanco, en el último piso hemos previsto una cornisa blanca mas ancha para ocultar las instalaciones de los paneles solares solares que ocupan casi la totalidad de la superficie del techo. En la zona central y protegidos de la franja en red metálica están ubicados los acumuladores de energía de los paneles solares.
 

CONCURSO PARA EL PROYECTO DEL PABELLÓN INSTITUCIONAL DEL AYUNTAMIENTO DE MADRID EN LA FERIA DEL LIBRO DE MADRID 2006


MEMORIA : ( Borsetti + Muneratti - Arquitectos)

Cultura y conocimiento como medio de salvacion del mundo. Hay quien dice que esta es utopia, para nosotros esto es el concepto basico y fundamental del desarollo de todo el proyecto realizado.
La frase “Istruitevi perché avremo bisogno di tutta la Vostra intelligenza” de Antonio Gramsci se destacaba en la aula magna de la facultad de Arquitectura de Venecia por la universalidad de su mensaje.
Una de las causas de las injusticias y la afliccion de gran parte de la humanidad es la falta de conciencia sobre los derechos intocables que cada ser humano tiene desde su nacimiento. La cultura lleva a la toma de lo que podria ser la vida y de lo que se puede hacer para defender los propios derechos.
Esta declaracion es el concepto y la forma del nuestro proyecto. La frase traducida en varias lenguas determina la percepciòn del pabellon y los colores de la bandera de la paz subrayan el mensaje amplificàndolo.
Las letras de Forex ® de 4 centimetros de espesor forman el revestimiento de la piel de policarbonato alveolar que permite el paso de la luz al interior del pabellon. La luz esta filtrada a traves de las mismas letras. Asì el mensaje que se percibe de forma directa en el exterior se transmite tambien al interior como un juego de luces y sombras.Para la estructura principal hemos elegido la viga reticular tipo “Americana” por su caracter resistente, ligero y de facil y rapido montaje. A ésta estan fijadas unas laminas en policarbonato alveolar unidas a traves del utilizo de resinas de silicona por garantizar la impermeabilidad de la costrucciòn.